We nemen initiatieven om stakeholders samen te brengen, rondetafelgesprekken te organiseren en innovatiedoelen in kaart te brengen. Om samenwerkingen en innovatie in onze regio verder mogelijk te maken, begeleiden we met de POM verschillende innovatieprojecten die ondersteund worden door de provincie Vlaams-Brabant met een subsidie. Deze projecten hebben elk een meerwaarde voor Vlaams-Brabant als innovatieve voedingsregio. Ontdek hier onze projecten:
LOPENDE PROJECTEN IN VLAAMS-BRABANT IN HET KADER VAN SMART HUB
Fabriek van de toekomst voor precisiefermentatie
Vleesvervangers zorgen vaak nog niet voor 'the real taste'. Kleine hoeveelheden van eiwitten en vetten identiek aan deze bij dieren, kunnen wel voor de ultieme vleessensatie zorgen. De proeffabriek in Tienen zal een boost geven aan de Feed, Food Health community in Tienen. Neem gerust een lekkere hap in dit bijzonder lekker project. Dit project wordt gevoerd door Paleo, een jong bedrijf uit het Leuvense, in samenwerking met duurzaamheids- en community-expert De Akker, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant
Voedseloverschotten binnen Smart Loops
De provincie stimuleert de circulaire economie in de regio samen met een breed netwerk van ondernemers uit de sociale en reguliere economie. Momenteel werken we vanuit de provincie Vlaams-Brabant en sociale economie-partners aan een circulair economie project dat 'Smart Loops' heet. Daarmee willen we sociale en reguliere ondernemers samenbrengen in een breed provinciaal netwerk.Voor voedselresten kijken we naar efficiëntere herverdeling, bereiding en verwerking van voedseloverschotten en wordt er gewerkt aan fysieke circulaire voedselhubs in de provincie. In dit project werken we met de POM samen met SAAMO voor de realisatie van circulaire voedselhubs in onze provincie.
Digifruit
DigiFruit staat voor lekkerder en beter bewaard fruit, gegarandeerd zonder bewaarmiddelen. Fruit wordt nu na de pluk bewaard in koelcellen met verlaagd zuurstofgehalte. Niet alle appels en peren rijpen op dezelfde wijze. Met dit project wordt de rijping nauwkeurig opgevolgd en kan op tijd ingegrepen worden. DigiFruit is een project van KU Leuven, in samenwerking met Optiflux, VCBT, veilingen BFV en Belorta, Better3Fruit, fruitbedrijven Devos groep, Wouters Fruit, en Healthy Fruit.
Thebasecamp
Goed houdbare, gezonde, easy to cook maaltijden met een sociale dimensie, dit is het doel van dit innovatieproject. Deze maaltijden bewijzen niet alleen een dienst voor de avonturier of adept van de snelle hap. Ook in Blijf-in-je-kot tijden is dit bijzonder nuttig: je hebt alles in huis met één eenvoudig pakje. Voeg daarbij nog de aanpak van voedseloverschotten en de unieke logistieke inbreng vanuit de sociale economie: samen maakt dit een evenwichtige mix in één project. De partners zijn Thebasecamp, MEAM, Blankedale en UCLL.
AFGERONDE PROJECTEN
Multiflexibele Productie Plant (MPP) voor citroenzuur specialiteiten & andere voedingstoffen
Om zijn marktpositie te verstevigen, streeft Citribel ernaar om verschillende nieuwe specialiteiten van citroenzuur in een open innovatietraject te produceren. Het doel van dit project was om een MPP te ontwikkelen waarbij een deel van de productiecapaciteit benut kan worden door andere (regionale) voedingsbedrijven. Deze vorm van 'open innoveren' was een unicum in de meestal heel besloten foodwereld waar iedereen angstvallig recepturen geheim houdt. Citribel werkte in dit project samen met UCLL, Flanders’ Food & POM Vlaams-Brabant.
Pure&Sure
Veilige, kwalitatieve en authentieke voeding? Pure&Sure zorgde ervoor! Bedrijven en onderzoekers sloegen de handen in elkaar om een zeer innovatief en revolutionair instrument te ontwikkelen om kwalitatieve en eerlijke voedingsproducten te kunnen garanderen, die voldoen aan alle voorschriften. Partners in dit project waren: Smart Retail, Comate, KU Leuven, XAOP, Pupil, Vlevico, Voedselbank Brabant-Brussel
SugaR&D
Met het verdwijnen van de suikerquota in Europa en de stevige concurrentie in de wereld beleefde de klassieke suikerindustrie moeilijke tijden. SugaR&D heeft eerst de nieuwe mogelijkheden voor suiker geïnventariseerd, een kennisplatform opgezet en de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsprocessen nagekeken. Na de projectperiode is SugaR&D nog meer een zoete actiegerichte community van bedrijven en kennisinstellingen in Tienen. Actieve partners in dit project waren onder andere: POM Vlaams-Brabant, Tiense suiker, Citribel, KU Leuven, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Boerenbond.
Interesse om samen te innoveren?
Interesse om een samenwerkingsproject over voeding uit te werken en je bent op zoek naar partners, financiering of begeleiding? Laten het ons weten en wij helpen je graag verder! Je kan de cluster manager Food, Niels De Brier, contacteren via niels.debrier@pomvlaamsbrabant.be of 016 26 71 77. Ontdek hier alvast de aanvraagprocedure.
Projectfiche
Innovatieprojecten voor de voedingssector
Contact
Niels De Brier
016 26 71 77
niels.debrier@pomvlaamsbrabant.be